Sermaye Piyasa Kurulu’nun kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. SPK meclisin en önem arz eden organları arasında yer alır.
Sermaye Piyasa Kurulu’nun kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. SPK meclisin en önem arz eden organları arasında yer alır. Sermaye piyasalarında gerçekleşen işlemler ülkemizde SPK tarafından denetlenir. SPK, bu anlamda düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur. Aynı zamanda idari ve mali özerkliği bulunan SPK, sermaye piyasasıyla ilgili usul ve esasları belirleme noktasında yetkiye sahiptir. Bir devlet organı olan SPK, 1981 yılında çıkan 2499 sayılı kanun ile kuruldu. Kurumun amacı, sermaye piyasalarında işlem ve yatırım yapmakta olan şirketlerin faaliyet alanlarını ilgili kurallara göre belirlemektir. Şirketlere gerekli olan izinleri verirken, gereken noktada yaptırım uygulama yetkisini de elinde bulundurur. Ankara ve İstanbul olmak üzere 2 merkezden yönetilir. Sermaye Piyasa Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlıdır. Piyasaların işleyiş kurallarını belirleme noktasında faaliyet gösterir. Kanun, yönetmelik ve tebliğ unsurları üzerinde düzenlemeler yapmaktadır. Sermaye arttırımı gibi piyasaları etkileyen birçok işlem için SPK’dan onay alınması gerekir.
Sermaye Piyasası Kurulu, Ülkemizdeki ilk düzenleyici ve denetleyici kurumlardan biridir. SPK , bu niteliğinden dolayı önemli kamu kurumlarının başında yer almaktadır. Sermaye piyasalarında bağımsız olarak denetlemeler yapan bu kurumun başlıca sorumluluğu tasarruf sahiplerinin haklarını korumaktır. Sermaye Piyasası Kurulu’nun görevleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
• Ülkemizde varlık gösteren tüm piyasaların etkili ve adil şekilde çalışmasını sağlamak.
• Sermaye piyasasında güvenli ve kararlı bir ortam yaratmak.
• Piyasalara yatırım yapan kişilerin ve tasarruf sahiplerinin tüm haklarını korumak.
• Sermaye piyasasının düzenli işleyişi için belirlenen kuralların titizlikle uygulanmasını sağlamak.
• Sermaye piyasalarında bulunan ve fon kullanmakta olan şirketlerin kurallara uygun olarak en iyi biçimde yararlanmalarına yardımcı olmak.
SPK, kuruluş amacı doğrultusunda halkın birikimlerinin menkul kıymetlere yatırılması ve ekonomiye kazandırılması gibi görevlerini üstlenir. Şeffaf ve güvenilirliğin merkez alındığı bir piyasa ortamı oluşturmakla yetkilendirilen SPK, gerekli düzenlemeleri sağlar ve yetkileri çerçevesinde tasarruf sahiplerini korur. SPK nedir ve görevleri nedir sorularını yanıtladığımız blog yazımızda, SPK’nın öneminden bahsettik. Özellikle sermaye piyasasında sağlamış olduğu sıkı denetimler ile birlikte tasarruf sahiplerinin haklarını tam anlamıyla korur. SPK, bu sayede tasarruf sahipleri için oluşabilecek tehlikelerinde önüne geçmiş olur.