• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

BIST (Borsa İstanbul) Nedir? Ne İşe Yarar?

BIST (Borsa İstanbul) Nedir? Ne İşe Yarar?

Yatırımcıları bir araya getiren ve alım-satım işlemlerinin güvenli ve adil ortamda gerçekleşmesini sağlayan bir kuruluştur.

Yatırımcıları bir araya getiren ve alım-satım işlemlerinin güvenli ve adil ortamda gerçekleşmesini sağlayan bir kuruluştur. Ülkemizde faaliyet gösteren tek borsa organizasyonu özelliğini taşır.

5 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul adını, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) değiştirerek almıştır. Türkiye’de hisse senedi alım ve satım işlemlerini gerçekleştiren herkes BİST bünyesinde eylem gerçekleştirir. Yönetim kurulunda 9 kişi bulunmaktadır. Borsa İstanbul’un başarısı kapsamında ekonomi de o denli güçlü olur. Dolayısıyla önemli bir faaliyet görevi üstlenir.

 

Borsa İstanbul (BİST) Amacı Nedir?

 

BİST, borsa üzerinde işlem gören değerlerin rekabetçi ve güvenilir bir ortamda alınıp satılması için uygun bir zemin yaratmayı amaçlar. Borsada oluşan fiyatları tespit ve ilan etmekle görevlidir. Bununla birlikte fiyatları ilan etmek suretiyle yeni piyasalar, pazar yerleri oluşturabilir. BİST faaliyetlerinin temin edildiği gibi gerçekleşip gerçekleşmediğini SPK denetler.

 

Borsa İstanbul İşlem Saatleri Kaçtır?

 

Farklılık göstermekle beraber tam gün işlem gören Pay Piyasası’nın açılışı 9:40’ta, kapanışı 18.10’da gerçekleşmektedir.

 

Bunun dışında Kıymetli Madenler Piyasası’nda 24 saat kesintisiz bir şekilde işlem yapmak mümkündür.

 

  • Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası – 9.30- 18.10
  • Diğer türev pazarları 9.30- 18.15
  • Ödünç işlemleri ile elmas ve kıymetli taş piyasaları: 9.45-17 .30
  • Borçlanma Araçları Piyasası: 9.30-17.30 (yarım günlerde ise kapanışı 11.50)

 

 

Borsa İstanbul’da İşlemler Nasıl Yapılır?

 

Borsa İstanbul’da işlem gerçekleştirebilmek için aracı kurumlarla anlaşma sağlanmalıdır. Bu aracı kurumlar ile yatırımcıların hisse senedi, tahvil ve bono gibi finansal enstrümanları alıp satmaları mümkün olabilmektedir.

 

İşlem yapmak istediğiniz enstrümanın türüne de bağlı olmak üzere farklı birimlerdeki fiyatları takip etmeniz önerilmektedir. Örnek olarak, hisse senetleri ile genellikle fiyatlar TL cinsinde verilirken, döviz ve emtia işlemleri için USD cinsinden gerçekleşir.

 

Borsa İstanbul’da işlem gerçekleştirebilmek için aracı kurumunuz ile bir hesap açmanız gerekir. Belirli bir miktarda nakit yatırarak işlemlere başlanır. Riskli bir işlem olan Borsa İstanbul faaliyetleri, yatırımcılara riskli piyasalarda kayıplar verdirtebilmektedir. Bu nedenle piyasaları iyi takip etmeniz ve risk yönetimini tam olarak gerçekleştirmeniz önemli olacaktır.

 

Borsa İstanbul’un Tarihçesi Nedir?

 

Borsa İstanbul’un tarihi köklü bir geçmişe dayanmaktadır. İlk borsa faaliyetleri, 1866 yılında İstanbul İşletme-i Şahane adı altında başladı. Daha sonrasında 1904 yılında Menkul Kıymetler Borsası kurularak yeniden bir yapılanmaya gidildi. 1986 yılına kadar devam eden bu faaliyet, yeniden bir yapılanma sürecine girerek, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği adı altında hizmet vermeye başladı.

 

2005 yılına gelindiğinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası A.Ş olarak faaliyetlerine devam etti. Son olarak 2013 yılında Borsa İstanbul A.Ş adı altında Türkiye’nin tek borsası olma özelliğine sahip oldu.

 

Borsa İstanbul’un Geleceği Nasıl Olacak?

 

Bu konu hakkında birçok uzman görüşü vardır. Ancak genel olarak, Türkiye ekonomisi ve sermaye piyasaların geleceği için önemli bir rol alacağı düşünülmektedir. Özellikle yurt içi ve yurt dışı yatırımcılarının son yıllarda gözdesi konumuna gelen Borsa İstanbul, büyüme potansiyeliyle dikkat çekiyor.

 

Ekonomik istikrarın artması ve sürdürülebilirliğinin devam etmesi ile birlikte yatırımcılarının güveninin artması beklenmektedir.

 

Borsa İstanbul’un Dünya Genelindeki Konumu Nedir?

 

2021 yılı itibariyle piyasa değeri 200 milyar dolar seviyesinde olan BİST, dünya genelinde orta segmentte bir konuma sahiptir. Özellikle ciddi bir büyüme potansiyeli gözlemlenen Borsa İstanbul, işlem hacmiyle beraber değerini her geçen gün arttırmaktadır.