Bileşik getiri, yatırımın belirli bir dönem boyunca kazançlarının, faiz ve kar payı gibi getirilerinden elde edilen tutarın yatırıma eklenerek hesaplandığı bir getiri ölçüsüdür.
Bileşik getiri, yatırımın belirli bir dönem boyunca kazançlarının, faiz ve kar payı gibi getirilerinden elde edilen tutarın yatırıma eklenerek hesaplandığı bir getiri ölçüsüdür.
Yatırımda istikrar hedefleyen yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bileşik getiri, Albert Einstein tarafından dünyanın 8.harikası olarak tanımlanır.
Bileşik getiri, oldukça basit bir prensiple işler ve düzenli olarak sağlanması kaydıyla yatırımcıların daha fazla kazanç elde etmelerine imkan tanıyabilir. Bileşik getiri, basit getiri ile karıştırılmamalıdır. Çünkü basit getiri, yatırımın başlangıcındaki değer ile sonundaki değeri arasındaki değişimi dikkate almazken, bileşik getiri bu değişimi dikkate alır.
Bileşik getiri hesaplama işlemi, bileşik getiri yöntemi ile sürdürüldüğü takdirde yatırım sürecinin sonunda ne kadar kazanç elde edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Kafa karıştırıcı ve zor gibi gelse de, hesaplanması oldukça basit bir şekilde formüle edilmiştir.
Bu formül; Bileşik getiri tutar = anapara x (Faiz Oranı) x dönem sayısı – anapara ile kolayca hesaplanır. Bahsi geçen formül ile bileşik geliri tutarını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte bileşik getiri hesaplama araçları ile de rahatlıkla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu formül şunları anlamanıza imkan tanır;
Bileşik faiz, yatırılan ana para üzerine elde edilen faizin belirli bir dönem sonunda eklenmesi ve sonraki dönem içerisinde bu toplam faiz üzerinden faiz kazanılma işlemi ile hesaplanan faiz tutarıdır. Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan formül;
A = P * (1 + r/n)^(nt)
Burada; A, son toplam miktarıdır. P, başlangıçtaki ana para üzerine kazanılacak faiz tutarını temsil eder. R, yıllık faiz oranını; N, her yılın kaç eşit parçaya bölüneceğini ifade eder. T ise, yatırımın süresini yıllar üzerinden temsil eder.
Bu başlık altında bileşik getiri örnekleri verilerek konunun daha anlaşılır olması hedeflendi. İşte örnerkler;
İlk yıl sonunda: 10.000 TL + (10.000 * 0,05) = 10.500TL |
İkinci yıl sonunda: 10,500 TL + (10,500 TL * 0,05) = 11.025 TL |
Verilen örnek, birikim hesabı için bir örnek olarak hazırlanmıştır.